HRČAK

HRČAK

CIJENA: 5.50
Najpoznatija vrsta hrčaka je sirijski ili zlatni hrčak (Mesocricetus auratus), koji se najčešće uzgaja kao kućni ljubimac.

Nekada se naziva i „otmeni“ hrčak. Srodan je miševima, pripada porodici glodara. Zivotni vek zlatnog hrčka je 2-3 godin, dužina koju dostiže je najviše 15 cm, od čega na repić otpada do 1,5 cm. Težina odraslog hrčka može biti od 80-150 grama. Osnovna boja krzna s gornje strane je svetlo-crveno-smeđa, odnosno zlatnožuta, dok je po trbuhu svetlosiv do beo. Ukrštanjem su dobijeni razne varijacije boja: albino, siva boja peska, boja breskve i crna.

Pored različitih varijacija boja možete naći i hrčkove sa dugom dlakom koja raste do desetak centimetara i zahteva posebnu brigu ili kratkom dlakom. Noge mu nisu pokrivene krznom. Na prednjim nožicama ima po četiri, a na zadnjim po pet prstiju. Na obrazima ima specijalne „kesice“ koje mu služe kao „magacin“ za hranu i u njima može da sakupi toliko zrnevlja koliko iznosi polovina njegove telesne težine. Njihova karakteristika su po dva sjekutića u gornjoj i donjoj vilici i vrlo su dugački. Zubi glodari nemaju koren i moraju se stalno trošiti, zbog opasnosti da ne prerastu i oštete usnu šupljinu.

Hrčci su noćne zivotnje danju spavaju a noću su aktivni. Vrlo često padnu u obamrlo stanje koje nastupa pri temperaturama od 21-27 *C. Kada vaš hrčak spava nemojte ga naglo buditi, jer će to njemu biti šok i reagovaće naglim skakanjem, bežanjem pa će čak pokušati da vas ugrize. Probudite ga laganim češkanjem ili nekom finom poslasticom… Hrčci su izuzetno čiste životinjice svoju nuždu obavljaju u wc sa peskom ako to nemaju, onda izaberu jedan čošak u kavezu za tu svrhu. Jeftin je, dobroćudan, lako se pripitomljava pa se o njemu mogu brinuti i mala dJeca.

Najpoznatija vrsta hrčaka je sirijski ili zlatni hrčak (Mesocricetus auratus), koji se najčešće uzgaja kao kućni ljubimac. Nekada se naziva i „otmeni“ hrčak. Srodan je miševima, pripada porodici glodara. Zivotni vek zlatnog hrčka je 2-3 godin, dužina koju dostiže je najviše 15 cm, od čega na repić otpada do 1,5 cm. Težina odraslog hrčka može biti od 80-150 grama. Osnovna boja krzna s gornje strane je svetlo-crveno-smeđa, odnosno zlatnožuta, dok je po trbuhu svetlosiv do beo. Ukrštanjem su dobijeni razne varijacije boja: albino, siva boja peska, boja breskve i crna. Pored različitih varijacija boja možete naći i hrčkove sa dugom dlakom koja raste do desetak centimetara i zahteva posebnu brigu ili kratkom dlakom.

Noge mu nisu pokrivene krznom. Na prednjim nožicama ima po četiri, a na zadnjim po pet prstiju. Na obrazima ima specijalne „kesice“ koje mu služe kao „magacin“ za hranu i u njima može da sakupi toliko zrnevlja koliko iznosi polovina njegove telesne težine. Njihova karakteristika su po dva sjekutića u gornjoj i donjoj vilici i vrlo su dugački. Zubi glodari nemaju koren i moraju se stalno trošiti, zbog opasnosti da ne prerastu i oštete usnu šupljinu.

Hrčci su noćne zivotnje danju spavaju a noću su aktivni. Vrlo često padnu u obamrlo stanje koje nastupa pri temperaturama od 21-27 *C. Kada vaš hrčak spava nemojte ga naglo buditi, jer će to njemu biti šok i reagovaće naglim skakanjem, bežanjem pa će čak pokušati da vas ugrize. Probudite ga laganim češkanjem ili nekom finom poslasticom… Hrčci su izuzetno čiste životinjice svoju nuždu obavljaju u wc sa peskom ako to nemaju, onda izaberu jedan čošak u kavezu za tu svrhu. Jeftin je, dobroćudan, lako se pripitomljava pa se o njemu mogu brinuti i mala djeca.

ISHRANA- hrčaka  se sastoji od mešavine raznih vrsta semena , voća i povća, sena, mineral za glodanje i pored biljne hrane jednom nedeljno mu treba davati (belančevine životinjskog porekla) krto meso ili ribe, sir pa čak i dehidrirane hrane za pse na kojoj će hrčak ujedno izbrusiti svoje zube.

Voda treba da im je dostupna 24 sata i to najbolje putem pojilice (boce sa metalnom cevčicom na dnu) i da je uvek sveža. Hranu je najbolje davati u keramičkim ili staklenim posudama, jer plastične  pregrizu i prevrnu, možete je i prosuti po prostirci, jer hrčak voli da traži i skuplja hranu.

Preporučujemo:

LEMING

LEMING

MORSKO PRASE

MORSKO PRASE

PATULJASTI ZEC

PATULJASTI ZEC

  • advance.jpg
  • Atman.jpg
  • brekkiesi.jpg
  • nobby.jpg
  • nutripet.jpg
  • Resun.jpg
  • sera.jpg
  • tomi.jpg
  • versele.jpg
  • vitakraft.jpg